Rezervaci velkých kopytníků u Milovic dnes navštívil předseda Technologické agentury ČR Petr Konvalinka

2023 - 06 - 29
Rezervaci velkých kopytníků u Milovic dnes navštívil předseda Technologické agentury ČR Petr Konvalinka

Předseda Technologické agentury České republiky Petr Konvalinka dnes navštívil milovickou rezervaci velkých kopytníků v doprovodu části předsednictva této státní organizace pro podporu inovací a výzkumu. Prohlédl si nejenom zubry, divoké koně a zpětně šlechtěné pratury, ale především výsledky jejich činnosti. Tedy desítky hektarů kvetoucích luk na místech, kde ještě před vytvořením rezervace dominovalo několik málo druhů expanzivních trav.

„Technologická agentura před několika lety velmi výrazně podpořila zavádění pastvy velkých kopytníků v České republice. Financovala vytvoření komplexní metodiky, která umožnila zavést doporučené postupy pro tento typ nízkonákladové a efektivní péče o krajinu. Tím pomohla stabilizovat nejenom milovickou rezervaci, ale přispěla k rozšíření tohoto inovativního konceptu do dalších míst v České republice,“ ocenil pomoc Technologické agentury ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Projekt realizovaný v letech 2014 až 2015 umožnil vznik metodiky, jejímž odborným garantem bylo ministerstvo životního prostředí, které metodiku rovněž certifikovalo. Metodika také vytipovala více než 140 potenciálních lokalit, kde by mohla pastva velkých kopytníků.

„Technologická agentura pomáhá vzniku mnoha inovativních technologií, které mají potenciál velmi výrazně zlepšit kvalitu života v České republice, přispět ke zlepšení stavu životního prostředí a zároveň šetřit veřejné finance. K tomu, aby se jejich efekt projevil potřebným způsobem je zároveň nezbytné, aby veřejné instituce jejich potenciálu plně využívaly. Netýká se to jen přirozené pastvy velkých kopytníků, ale i mnoha dalších technologií a postupů, které vznikají díky českým inovátorům a vědeckým pracovištím,“ doplnil Dalibor Dostál.

K dalšímu zvýšení efektivity pastvy velkých kopytníků by do budoucna měly přispět nejenom některé technologie, ale i úpravy české legislativy, která by mohla více využívat širších možností, které v této oblasti umožňuje evropské právo.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina nebo nákupem na e-shopu www.zelenadomacnost.com, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Linde, Vertue, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.