Rezervaci velkých kopytníků navštívil Jaromír Bláha, expert na divočinu a lesy Hnutí Duha

2023 - 06 - 17
Rezervaci velkých kopytníků navštívil Jaromír Bláha, expert na divočinu a lesy Hnutí Duha

Expert na divočinu a lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha navštívil včera rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice.

Prohlédl si stáda zubrů, divokých koní a zpětně šlechtěných praturů, ale především obnovu biologické rozmanitosti, kterou pastva velkých kopytníků zajišťuje. „Je úžasné vidět jak návrat zubrů, divokých koní a praturů proměnil v neuvěřitelně krátkém čase kus krajiny v ostrov květů, ptáků, motýlů a jiného hmyzu v poušti umrtvených chemizovaných polí,“ uvedl Jaromír Bláha a navázal: „Rezervace u Milovic je naprostý unikát. Ani žádný jiný ochranářský management neumí takovýto typ krajiny obnovit do přírodního stavu tak, jako velcí kopytníci.“

Právě rychlá obnova biologické rozmanitosti je nejvíce oceňovaným výsledkem pastvy zubrů a dalších velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Závěry vědeckých výzkumů prokázaly, že biodiverzita se díky pastvě velkých kopytníků obnovuje velmi rychle. Namísto tří druhů dominantních trav vědci po několika letech pastvy napočítali přes 111 druhů květin.  Například počty mladých hořců křížatých, nevzácnější rostliny v rezervaci, díky kopytníkům narostly o 5553 procent, počty modrásků hořcových Rebelových se zvýšily o 1700 procent.

„Jaromír Bláha patří k symbolům boje za obnovu přírody v České republice a především záchrany vzácných šumavských lesů. Ocenění naší práce z jeho strany si proto nesmírně vážím,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci. „Když jsme rezervaci zakládali, předpokládali jsme, že budeme v poklidu sledovat, jak se příroda postupně obnovuje. Namísto toho vedeme deset let vysilující válku za záchranu rezervace a místní přírody, kterou neustále ohrožují různé tlaky na rozsáhlé pozemky bývalého vojenského prostoru.“

Právě za úsilí směřované k záchraně tohoto území převzal v minulých letech prestižní Cenu Josefa Vavrouška, Cenu SDGs v kategorii Změna klimatu nebo byl zařazen do cyklu Zelený hrdina. Kvůli záchraně unikátní rezervace nyní ochranářská organizace spustila petici vodaprozubry.cz , která již získala několik tisíc podpisů.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina nebo nákupem na e-shopu www.zelenadomacnost.com, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Linde, Vertue, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.