Děti z mateřské školy vysadily v Kutné Hoře již druhou Alej elfů

2016 - 04 - 13
Děti z mateřské školy vysadily v Kutné Hoře již druhou Alej elfů

Druhou Alej elfů dnes vysadily v Kutné Hoře děti z Mateřské školy Benešova. Budoucí stromořadí založily při polní cestě vedoucí z předměstí Žižkov k vrchu Kuklík. V jejím okolí tak vyrostou ze zasazených žaludů potomci dvou významných kutnohorských dubů. První z nich roste v sousedství kláštera sv. Voršily a druhý u železničního nádraží Kutná Hora – město.

U sázení přivítal děti kutnohorský starosta Martin Starý. „Sázení stromů je záležitost na dlouhá léta. Až stromy vzrostou, možná, že sem k nim budou dnešní předškoláci chodit na procházky se svými vlastními dětmi,“ konstatoval Martin Starý. Každé místo, kde děti zasadily do země žalud, bylo doplněno kůlem, který bude tvořit oporu stromkům v prvních letech jejich života, a ochranou před okusem zvěří.

Stromořadí doplnil hloh a v budoucnu přibude i jasan. Jedním ze zdrojů inspirace projektu byla totiž prastará keltská pověst, podle které se v místech, kde společně rostou dub, jasan a hloh, objevují skřítci. Druhým inspiračním zdrojem projektu je Hobit a Pán prstenů, kde patří ničení stromů k symbolům zla. Třetím zdrojem je pak kniha Muž, který sázel stromy od francouzského spisovatele Jeana Giona, v níž i malý přínos jediného člověka dokázal změnit bezútěšnou krajinu v krásný kout přírody.

„Jsme rádi, že jsme mohli splnit svůj slib, který jsme loni na podzim dali dětem, a pokračujeme v sázení,“ doplnil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která projekt připravila.

Sázení stromů pomáhá u dětí vytvářet vztah k přírodě a umožní jim vnímat, že v krajině je řada klíčových procesů dlouhodobá a trvá desítky let. Vzrostlé stromy poskytnou stín lidem na vycházkách do přírody a pomohou zadržovat v krajině vodu, což je v souvislosti s nástupem globálního oteplování stále důležitější. Jejich plody pak budou tvořit potravu pro zvěř i ptáky.

Projekt však nemá jen praktické cíle. „Důležité je i to, že vznikne další krásné místo, kam se budou lidé rádi vracet a kde je potěší pohled na vzrostlé stromy,“ doplnil Dalibor Dostál. Ten ocenil zapojení dětí, pedagogů z Mateřské školy v Benešově ulici, rodičů i starosty města.

Projekty společnosti Česká krajina může podpořit i veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na projekty péče o přírodu jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.