Pratuři z Milovic zaujali New York Times, Washington Post i média v Kanadě, Mexiku, Švýcarsku a na Novém Zélandu

2015 - 10 - 15
Pratuři z Milovic zaujali New York Times, Washington Post i média v Kanadě, Mexiku, Švýcarsku a na Novém Zélandu

Snímek pratura vyskakujícího v Milovicích z kamionu na zelenou pastvinu obletěl svět. Zatímco stránky českých novin plnila především kauza zatčení bývalého ministra Ivana Langera, světová média zaujal návrat zpětně kříženého pratura.

Unikátnímu projektu se věnovaly americké listy New York Times a Washington Post. Deníky si všímají, že projekt vznikl díky mezinárodní spolupráci a stádo v Milovicích je první v celé střední a východní Evropě. Informaci o praturech přinesly například i stránky americké televizní stanice Fox News, milovičtí pratuři se objevily i ve zpravodajských sekcích významných portálů Yahoo nebo MSN nebo na stránkách televizní stanice ABC.

Kromě amerických novin si českého projektu všimla i média v dalších částech světa. O návratu praturů informuje rakouský Der Standard, švýcarský Blik, německý magazín o přírodě Tierwelt nebo kanadská CTV News. Zpráva se prosadila i ve španělsky mluvících zemích, o praturech v Milovicích referoval například mexický El Universal nebo španělsky psaný Hoy Los Angeles. O projektu informovaly také zpravodajské servery v Indii nebo Nigérii. Milovičtí pratuři zaujali také u protinožců, informaci o jejich návratu přinesl New Zealand Herald. Další zahraniční média připravují reportáže z Milovic v těchto dnech, v pátek přijede za pratury německá ARD.

„Když obletěla svět zpráva o vypuštění divokých koní v Milovicích, byl to pro nás obrovský úspěch. To, že se nám něco podobného podařilo zopakovat i s naším dalším projektem, je téměř neuvěřitelné. Chtěl bych za to poděkovat všem, kteří náš projekt podpořili ve chvíli, kdy byl jen na papíře a kdy nebylo zdaleka jisté, že bude reprezentovat Českou republiku ve světových médiích,“ poděkoval Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Ta projekty zaměřené na návrat velkých kopytníků realizuje ve spolupráci s vědci z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity a dalších institucí.

I díky zapojení předních expertů se návrat divokých koní a praturů stal nejúspěšnějším projektem tuzemské ochrany přírody z pohledu zájmu zahraničních médií. Díky celosvětové publicitě se projekt zaměřený na péči o krajinu s pomocí původních druhů velkých kopytníků stal také nejúspěšnějším programem podpořeným z Operačního programu životního prostředí.

Zároveň se stal ve světě nejznámějším neziskovým projektem v České republice. „Věříme, že budeme inspirací i pro další začínající organizace, které budou chtít s pomocí dobrého nápadu zlepšit svět kolem sebe. Před několika lety jsme startovali úplně od nuly, navíc do začínající ekonomické krize. To, že se nám podařilo projekty realizovat a nyní zaznamenávají takový úspěch, je výsledkem obrovského úsilí a především toho, že jsme se nevzdali ani v situacích, které vypadaly naprosto beznadějně. Navíc se pokaždé našel někdo, kdo nám ve složité době pomohl,“ doplňuje Dalibor Dostál.

Právě to, že se ze všech českých neziskových projektů ve světě nejvíce prosadil program zaměřený na ochranu přírody, by mohlo do budoucna pomoci tomuto sektoru. „Ve srovnání s vyspělými zeměmi je podpora životního prostředí a ochrany přírody mezi českými nadacemi i firmami na okraji zájmu. A to často i u podniků, pro které je společenská odpovědnost (CSR) důležitou součástí jejich firemní kultury. Věříme, že se to může změnit i díky tomu, že se ve světové konkurenci z Česka prosadil právě „zelený“ projekt,“ doplňuje Dalibor Dostál.

Pratuři přijeli do Milovic v úterý 13. října. Jeden býk a pět jalovic bylo dovezeno z Holandska, kde od roku 2008 běží projekt na zpětné šlechtění druhu, který člověk vyhubil v 17. století. Jejich návrat má pomoci se záchranou ohrožených stepí a přírodních luk. V Milovicích se pratuři připojí ke stádu divokých koní, které je v lokalitě od ledna. Pastva obou druhů by měla vytvořit přirozenou mozaiku, která je domovem řady ohrožených druhů květin a motýlů.

Na péči o divoké koně a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o koně jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Projekt záchrany ohrožených motýlů a dalších vzácných druhů v Milovicích s pomocí pastvy divokých koní podpořil Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Středočeský kraj, společnost Net4Gas, rodina Orlických, JK Jewels, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.