První stádo praturů ve střední a východní Evropě se zabydluje v Milovicích

2015 - 10 - 13
První stádo praturů ve střední a východní Evropě se zabydluje v Milovicích

Nejdříve plaché vyčkávání uvnitř kamionu, a pak skok na čerstvou pastvinu. Tak vypadal příjezd prvního stáda zpětně šlechtěných praturů ve střední a východní Evropě, které dnes ráno dorazilo do středočeských Milovic.

Zvířata měla zpočátku respekt před desítkami lidí, kteří očekávali jejich příjezd. Pak ale převládla touha vyměnit stísněné prostory kamionu za dvouhektarovou aklimatizační ohradu, kde měla zvířata k dispozici zelenou pastvinu, čerstvou vodu i křoviny, v nichž se mohla skrýt před okolím. Kamionem přijel býk a pět jalovic ve věku třinácti až pětadvaceti měsíců.

„Celé stádo zvládlo cestu v pořádku. Zvířata se během transportu ani vykládání nezranila,“ říká Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která projekt připravila ve spolupráci s experty z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Biologického centra Akademie věd České republiky, Univerzity Karlovy, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky a dalších institucí.

Pratury vyhubil člověk v celé Evropě, poslední uhynul v roce 1627 v královské honitbě u polského městečka Jaktorow. Díky pokroku v genetice však v roce 2008 odstartoval projekt na jeho znovuvyšlechtění. Nizozemský projekt TaurOs nadace Taurus Foundation ve spolupráci s vědci z Wageningenské university vybral několik primitivních evropských plemen skotu, která jsou praturovi geneticky a vzhledově nejblíže. Jejich vzájemným křížením se u potomků posilují znaky pratura, takže po několika generacích by měl být výsledkem živočich, který bude praturovi přesně odpovídat vzhledem i svoji ekologickou rolí.

Kamion se zvířaty dorazil do Milovic v pět hodin ráno. K vypuštění pak došlo po rozednění po sedmé hodině. Po měsíci by se pratuři měli připojit na velké pastvině k patnácti divokým koním, kteří lokalitu obývají od zimy. Stejně jako koně budou i pratuři pod dohledem vědců. Etologové již v den příjezdu začali zkoumat nejen chování zvířat uvnitř stáda, ale později budou sledovat i mezidruhové interakce, tedy vztahy mezi pratury a divokými koni.

Nákup praturů financoval Středočeský kraj. „Chtěl bych představitelům Středočeského kraje poděkovat, protože bez jejich podpory bychom projekt nemohli realizovat,“ ocenil Dalibor Dostál. Vypuštění zvířat se v časných ranních hodinách zúčastnil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, náměstek hejtmana Karel Horčička, starosta Milovic Milan Pour nebo místostarosta Benátek nad Jizerou Pavel Štifter.

Z Milovic pokračoval kamion s další skupinou praturů do Rumunska, kde vznikne další nové stádo. Kromě domovského Holandska se dosud zpětně šlechtění pratuři objevili pouze v lokalitách v jižní Evropě: ve Faia Brava v Portugalsku, v Campanarios ve Španělsku a v chorvatském pohoří Velebit.

Foto: Michal Köpping

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.