Počty rysů v České republice výrazně klesají. Především kvůli pytláctví

2014 - 08 - 22
Počty rysů v České republice výrazně klesají. Především kvůli pytláctví

Přestože se rysi do české přírody vrátili již před téměř čtyřiceti lesy, jejich stavy stále zdaleka nedosahují takového množství, jako by odpovídalo přirozenému přírůstku jejich populace. Svědčí o tom rovněž výzkum německých vědců, kteří mapují výskyt těchto velkých šelem v česko-německém pohraničí. Jeho výsledky v minulých dnech zveřejnil časopis Biological Conservation.

Na české straně hranice, na Šumavě, bylo v letech v letech 1982 až 1989 vypuštěno osmnáct divokých rysů pocházejících ze Slovenska. V Bavorském lese byly šelmy vypuštěny do přírody již v sedmdesátých letech. Celkem bylo do přírody vysazeno na pětadvacet rysů, v současnosti jich žije na tomto území zhruba padesát. Po téměř čtyřech desítkách let by přitom jejich počty měly být vyšší a rysi by se především měli šířit do dalších oblastí.

Němečtí vědci však zjistili, že se výskyt rysů v pohraničí stále omezuje v podstatě jen na území národních parků Šumava a Bavorský les. Původně přitom předpokládali, že se šelmy budou z obou parků dále šířit do Krušných hor nebo do Durynska, což by umožnilo vytvoření stabilní středoevropské populace rysa ostrovida. Ta se měla navíc po čase propojit s populacemi rysů v Harzu a v Alpách.

Výzkumy však ukázaly, že se rysi jen výjimečně vzdalují na vzdálenost větší než sedmdesát kilometrů od národních parků, přestože v okolních oblastech se mnohdy vyskytuje více srnčí zvěře, která je pro rysy nejvyhledávanější kořistí. Rysům přitom podle studie v těchto místech nevadí ani dopravní síť ani lidské osídlení. Za hlavní příčinu, proč se populace nerozrůstá odpovídajícím způsobem, označují vědci pytláctví.
Studie uvádí 62 úředně zaznamenaných případů nelegálního odstřelu rysů v česko-německém pohraničí. Skutečná míra pytláctví je přitom podle odborníků mnohem vyšší.

Zjištění německých vědců z pohraničních oblastí podporují i statistiky za celou Českou republiku. Podle nich se počet rysů za posledních deset let snížil zhruba o polovinu. V letech 1996 až 1998 dosahovaly počty rysů v Česku 100 až 150 kusů, v současnosti se jejich počty odhadují na pouze 60 až 80 jedinců.
„Podobně jako v případě losů, také u rysů mění pytláctví původně dobrou zprávu o jejich návratu do české přírody ve smutný příběh. Pytláctví představuje v České republice dlouhodobě neřešený problém. Především u velkých šelem a velkých kopytníků je nejvážnější příčinou jejich ohrožení,“ konstatuje Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Foto: Pixbay.com

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.