Pastviny pro divoké koně budou zítra podruhé uklízet dobrovolníci

2014 - 10 - 31
Pastviny pro divoké koně budou zítra podruhé uklízet dobrovolníci

Druhý dobrovolnický den se uskuteční zítra v Milovicích na Nymbursku, kde se připravuje pastvina pro první stádo divokých koní. To najde nové útočiště v části místního bývalého vojenského prostoru. Právě některé pozůstatky po armádě, jako jsou různé příkopy, ostnaté dráty, vchody do podzemních bunkrů a podobně, by mohly pro zvířata představovat riziko.

S vyhledáváním nebezpečných míst pomohli koncem září studenti a pedagogové z Townshend International School z Hluboké nad Vltavou v rámci prvního dobrovolnického dne. Celou lokalitu tehdy prošli a s pomocí GPS souřadnic označili všechny zbytky po činnosti armády, o které by se mohla zvířata poranit. „Zítra se tedy bude chodit najisto, nehrozí žádné prostoje,“ vysvětlil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd, který činnost dobrovolníků koordinuje.

Zítra budou dobrovolníci odstraňovat nejenom nebezpečné kovové předměty po vojenské činnosti, ale také několik černých skládek, které se v těchto místech vytvořily po odchodu armády. Příkopy a prohlubně budou zahrnuty zeminou.

Vyklízením pozemků finišují poslední přípravy před plánovanou stavbou ohradníku. Ten vytvoří v části bývalého vojenského prostoru pastvinu pro divoké koně. Jejich úkolem bude v Milovicích spásat vzácné stepi, které by bez přítomnosti těchto kopytníků postupně zarostly náletovými dřevinami a stromy, často agresivními, nepůvodními druhy.

S otevřenou krajinou by z okolí Milovic zmizel nejenom vzácný biotop, ale také celá řada ohrožených druhů rostlin a živočichů, které v těchto místech žijí.

Stavba ohradníku je naplánovaná na začátek listopadu, divocí koně by se měli v Milovicích objevit koncem letošního nebo začátkem příštího roku.

Foto: Miloslav Jirků

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.