Film Velké losování získal první cenu na mezinárodním festivalu v Ostravě

2015 - 06 - 09
Film Velké losování získal první cenu na mezinárodním festivalu v Ostravě

První cenu si z Mezinárodním filmovém festivalu T-film Ostrava 2015 odnesl dokumentární snímek režiséra Jana Svatoše Velké losování. Film inspirovaný projektem společnosti Česká krajina zvítězil v kategorii „Svět přírody“.

„Honza Svatoš sbírá se svými filmy ceny na festivalech u nás i v zahraničí. Je skvělé, že se tento výborný dokumentarista zaměřuje právě na oblast ochrany přírody. Ve svých filmech dokáže nejenom přinést důležité informace, ale také vyvolat emoce. A právě to bývá velmi často první impuls, který odstartuje potřebné změny k lepšímu,“ uvedl ředitel ochranářské organizace Česká krajina Dalibor Dostál.

Losi patří na našem územím k původním živočišným druhům. Na území dnešní České republiky byli vyhubení člověkem mezi 12. až 15. stoletím, někdy se objevuje také rok 1570 jako letopočet ulovení posledního tuzemského losa.

V padesátých letech minulého století se však losi začali do české přírody postupně vracet. Přicházeli z Polska, kde se jejich stavy zvýšily díky přísné ochraně. V roce 1957 byl zaznamenán výskyt prvního losa v okolí Ústí nad Labem. Ten odstartoval první migrační vlnu, která trvala do roku 1966.

Druhá vlna následovala na konci 60. a začátku 70. let a třetí v polovině let 80. let. V roce 1973 se na Jindřichohradecku narodilo první losí mládě, od té doby se los na našem území opět pravidelně rozmnožuje.

Růst populace se však zastavil a losi naopak začali ubývat, hlavní příčinou bylo pytláctví. Mezi další příčiny patří fragmentování krajiny nebo nedostatečný počet bezpečných přechodů pro zvěř přes silnice a železnice.

V současnosti hrozí losům v České republice vyhubení. Zabránit tomuto tragickému konci tohoto impozantního zvířete se snaží Záchranný program losa evropského (Alces alces) v České republice, který loni představila společnost Česká krajina ve spolupráci s vědci z Jihočeské univerzity, Biologického centra Akademie věd, Mendelovy univerzity a dalších institucí.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.