Děti z Mateřské školy Kostička uspořádaly charitativní výstavu pro divoké koně

2015 - 05 - 05
Děti z Mateřské školy Kostička uspořádaly charitativní výstavu pro divoké koně

Obrázky divokých koní zaplnily dnes odpoledne prostory Mateřské školy Kostička v Milovicích. Díla místních dětí i žáků jiných mateřských a základních škol, ale i dalších vzdělávacích zařízení z Milovic a Benátek nad Jizerou, zachytila nové obyvatele místní stepi.

Desítky obrázků přitom neměly za cíl jen ukázat dovednost autorů, ale také pomáhaly. Rodiče a další návštěvníci, kteří se zúčastnili tradičního programu Jarní zpívání, si mohli obrázky zakoupit a podpořit tak chov divokých koní v Milovicích.

„Obrázky dětí nás velice nadchly. Všechny byly velmi pěkné, navíc mnoha se podařilo zachytit i typické znaky divokých koní, jako je světlé zbarvení v okolí nozder nebo hnědé zbarvení srsti s černou hřívou,“ ocenil práci malých umělců Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina, která projekt návratu divokých koní realizovala ve spolupráci s vědci z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity, Univerzity Karlovy a dalších odborných institucí.

„Chtěl bych paní ředitelce Mateřské školy Kostička Janě Křišťanové moc poděkovat za zorganizování celé akce. Stejně tak dětem, za jejich snahu, a rodičům, že zakoupením obrázků divoké koně podpořili. Je pro nás nesmírně důležité, že si koně našli cestu k srdcím místních lidí,“ doplnil Dalibor Dostál.

Hlavním úkolem divokých koní v Milovicích je spásat místní step a zabránit jejímu postupnému zarůstání agresivními travinami a náletovými křovinami. Pomáhají tak odvrátit ústup otevřené krajiny, která tvoří prostředí pro stále vzácnější druhy květin, motýlů a dalších ohrožených druhů.

Návrat divokých koní do České republiky se stal nejsledovanější zprávou světových médií posledních týdnů. Informovala o něm přední sdělovací prostředky na pěti kontinentech, například americké listy The Washintgton Post a The New York Times, stránky televizních stanic CBS News či ABC, britská BBC a další zpravodajské portály v Japonsku, Austrálii, Kuvajtu, Německu, Švýcarsku, Francii, Belgii a dalších zemích.

Záchranu ohrožených druhů motýlů a dalších vzácných druhů s pomocí pastvy divokých koní v Milovicích podpořil Operační program Životní prostředí, Středočeský kraj, město Milovice, společnost Net4Gas, rodina Orlických, JK Jewels i veřejnost. Ta na návrat divokých koní může přispět například zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o koně jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.