Film Velké losování se probojoval do finále festivalu Academia Film Olomouc

2015 - 04 - 16
Film Velké losování se probojoval do finále festivalu Academia Film Olomouc

Dokumentární film režiséra Jana Svatoše „Velké losování“, inspirovaný projektem společnosti Česká krajina Záchranný program losa evropského, se dostal do finále mezinárodního festivalu Academia Film Olomouc.

Snímek předního českého dokumentaristy pojednává o tiše vymírající populaci našeho největšího jelenovitého savce losa evropského. Film za velkého zájmu odvysílala Česká televize v rámci pořadu Nedej se! Snímek můžete zhlédnout v rámci festivalové projekce tento pátek 17. dubna od 10:00 ve Vlastivědném muzeu, na náměstí Republiky 5 v Olomouci. Po projekci bude příležitost pohovořit s tvůrci filmu.

„Je v zájmu všech, komu není lhostejná naše příroda, aby film vidělo co nejvíce diváků – los totiž z naší přírody pomalu ale jistě mizí, za povážlivého nezájmu veřejnosti, médií i státu…“ říká režisér Jan Svatoš.

Los evropský je náš největší jelenovitý savec, přesto se mu dostává nejmenší pozornosti. Ve středověku byl u nás již jednou vyhuben, sám se ale později vrátil – nyní jeho populaci opět hrozí zánik.

Proč je u nás tento druh kriticky ohrožený a v jiných zemích je poměrně hojný? Los na první pohled nevypadá příliš atraktivně, naopak spíše nemotorně a komicky. Naskýtá se krutá otázka – k čemu nám a přírodě je takové zvíře vůbec dobré? A zajímá někoho vůbec jeho osud? Příběh losa evropského je příběh o české krajině, která se mění, a o české veřejnosti, která se mění s ní.

V minulosti se losům celkem dařilo například i v okolí středočeského Nymburku. Ale za poslední roky zmizeli nejen odtud, ale i z dalších míst. Aktuální stav losů v Česku naznačuje, že v budoucnosti definitivně vyhynou i poslední zbývající kusy.

V jedné z posledních lokalit na Jindřichohradecku, kde se losům daří nejvíc, žilo v roce 1980 až 30 losů. Nyní je jejich stav třetinový. Poslední jedinci ještě přežívají okolo lipenské přehrady.

Tento chráněný druh pomalu vymírá. Jako poslední naděje byl v roce 2010 připraven Záchranný program losa evropského v České republice. Vědci ve spolupráci s ochranářskou organizací Česká krajina chtějí uvést některé body programu do praxe. Znamená to zamezit pytláctví, odstraňování bariér pro migraci zvířat a také znemožnit snadné získávání výjimek k lovu losů v hraniční oblasti Dolního Rakouska. Významnou příčinou úbytku losů je také nedostatek bezpečných přechodů pro zvěř nad komunikacemi, proto až 40 procent losů umírá následkem střetů na silnicích i železnicích. Navíc – osud populace na Lipně mohou zpečetit i některé developerské plány v této oblasti.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.