V Milovicích byla dokončena ohrada pro první stádo divokých koní

2014 - 11 - 10

Ohrada o rozloze čtyřiceti hektarů byla dnes dokončena v sousedství středočeského města Milovice. Za několik týdnů v ní najde domov první stádo divokých koní pocházejících z anglického Exmooru. Koncem letošního roku by mělo být z Velké Británie přivezeno prvních čtrnáct klisen, na jaře příštího roku pak stádo doplní hřebec.

Stádo divokých koní, kteří bývají označování také jako exmoorský nebo keltský pony, bude sloužit ke spásání přírodních luk, které se v této lokalitě dochovaly. Bez divokých koní by lukám bohatým na ohrožené druhy motýlů, ptáků a další druhy živočichů hrozil zánik. Postupně by zarostly náletovými dřevinami a agresivními druhy travin.

Společnost Česká krajina velmi pečlivě vybírala, jaké plemeno koní k pastvě využít. Rozsáhlá vědecká studie, na níž se podíleli vědci z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Karlovy univerzity v Praze a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky se zabývala primitivními plemeny koní z celé Evropy. Exmoorský pony byl nakonec jednoznačně určen jako plemeno, které nejlépe odpovídá původnímu divokému koni Evropy po stránce vzhledu, chování i dopadu na ekosystém.

Milovice jsou jedním z mnoha bývalých vojenských prostorů v České republice, kde se díky působení armády v minulých desetiletích zachovala bohatá biodiverzita. Činnost vojáků totiž do značné míry napodobovala přirozené narušování homogenních porostů, které v přírodě po tisíciletí prováděli velcí kopytníci. „Poté, co armáda začala utlumovat rozsah cvičení ve vojenských prostorech, začala se v mnoha bývalých výcvikových prostorech biodiverzita snižovat,“ upozorňuje Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Projekty společnosti Česká krajina, které počítají s využitím divokých koní, zubrů a zpětně křížených praturů k pastvě zabraňující zarůstání cenných lokalit, by měly tento negativní trend zastavit.

Projekt v Milovicích finančně podpořily Operační program životní prostředí, Státní fond životního prostředí, společnost Net4Gas, Středočeský kraj a rodina Orlických.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.