Originální šperky JK Jitka Kudlackova Jewels pomohou k záchraně motýlů

2014 - 07 - 31

Záchranu českých motýlů se rozhodla podpořit přední česká společnost JK Jitka Kudlackova Jewels. Ta připravila originální kolekci šperků inspirovanou mizejícími klenoty českých luk – motýly. Část výtěžku z prodeje kolekce s názvem NAŠI MOTÝLI poslouží k záchraně ohrožených motýlů.

Motýli patří k nejkrásnějším, ale také nejohroženějším obyvatelům české přírody. Z původních 161 druhů motýlů, kteří žili na území dnešní České republiky ještě před sto lety, jich vyhynulo již 11 procent. Česká krajina tak přišla o devatenáct druhů motýlů. Stavy dalších 73 druhů motýlů klesají, mnohé z nich se ocitli na pokraji vyhubení.

„Jsme moc rádi, že můžeme na tomto projektu, pomocí krásy a našeho umu, upozornit na hodnoty a důležitá témata, které se týkají bytí na této Zemi. Předešlá kolekce VODA, včetně mimořádného designu a ruční práce, upozorňuje na mnohem hlubší tématiku spojenou s naším každodenním životem ve spojení k úctě k přírodě,“ vysvětluje Jitka Mlynarčík-Kudláčková, přední česká návrhářka šperků a spolumajitelka rodinné zlatnické firmy JK Jitka Kudlackova Jewels. Není to poprvé, kdy se Jitka Mlynarčík-Kudláčková angažuje ve prospěch přírody. V minulých letech například zachraňovala spolu s manželem žáby, aby nezahynuly pod koly automobilů na silnici na Petrovicku.

„Motýli v České republice zatím tiše vymírali bez zájmu většiny tuzemských firem. Jsme velmi rádi, že se společnost JK Jitka Kudlackova Jewels rozhodla tento stav změnit a záchranu motýlů podpořit. Naše děti by měly mít možnost vidět louky plné barev a života,“ ocenil součinnost zlatnické firmy Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Projekt SOS Motýli, který společnost Česká krajina odstartovala v letošním roce, vznikl ve spolupráci s předními odborníky z Biologického centra Akademie věd České republiky Jihočeské univerzity a Univerzity Karlovy.

K záchraně motýlů využívá nejmodernějších vědeckých poznatků. Peníze získané z prodeje šperků budou využity k pastvě divokých koní plemene Exmoor pony v lokalitách, kde se vyskytují ohrožené druhy motýlů. Vědci totiž prokázali, že právě tento způsob péče o přirozené louky je pro motýly výrazně vhodnější, než například pastva ovcí. Koně jsou totiž v české a evropské přírodě, na rozdíl od ovcí, původním živočišným druhem. Pastvou divokých koní vzniká na loukách přirozená mozaika, kterou řada druhů motýlů i dalších živočichů potřebuje k přežití.

První stádo koní se v letošním roce objeví v Milovicích, které patří k lokalitám, kde přežila řada ohrožených druhů motýlů. Bez záchranného programu by však i v těchto místech do několika let mohli vyhynout.

(Foto: Viet Dinh)

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.