Květen byl nejteplejší v dějinách měření, potvrdili vědci

2014 - 06 - 30

I když v České republice padaly teplotní rekordy spíše v počátkem června, celosvětově se zařadil mezi výjimečné měsíce letošní květen. Byl totiž vůbec nejteplejším měsícem na Zemi v historii měření teplot. Průměrná teplota na Zemi dosáhla 15,54 stupně Celsia. Padl tak rekord starý čtyři roky. V Evropě vedra zasáhla především Španělsko.

Průměrná teplota na Zemi dosáhla v květnu hodnoty 15,54 stupně Celsia, nikdy od roku 1880, kdy se vedou měření, nebyla zjištěna vyšší. Podle vědců přispěly k rekordu hlavně výjimečně teplé vody oceánů. Do budoucna přitom může oteplování moří dále zesílit změny klimatu. S postupujícím oteplováním totiž klesá schopnost planktonu zachycovat uhlík.

Globální změny klimatu by přitom velmi výrazně postihly celou Evropu. Pokud by členské země nepodnikly žádné kroky, vyžádaly by si následky změn klimatu nejméně 190 miliard eur, tedy přes 5,2 bilionu korun.

Vědci z poradního orgánu Evropské komise vyčíslili i další škody. V letech 2071 až 2100 by si extrémní teploty vyžádaly až 200.000 obětí, častější lesní požáry by především v zemích jižní Evropy spálily na 8000 kilometrů čtverečních lesů a povodně by pak napáchaly škody přes 10 miliard eur.

„Změny teplot by rovněž ohrozily řadu cenných ekosystémů a rostlinných i živočišných druhů. Proto musí státy Evropy výrazně zvýšit úsilí o dokončení sítě biokoridorů, které by organismům umožnily migrovat severním směrem a adaptovat se tak na postupující změny klimaty,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.