Začátek jara byl v České republice extrémně suchý a teplý

2014 - 04 - 30

Začátek jara byl v České republice velmi teplý a suchý. Podle meteorologů byl březen nejteplejší za poslední více než půl století. Dlouhodobý průměr přesáhly teploty ve třetím kalendářním měsíci o více než 3,9 stupně Celsia. Rovněž průtoky mnoha českých řek v letošním roce poklesly na nejnižší hodnotu v historii. Týká se to například horních toků Labe a Vltavy, ale také Berounky či Ohře a Opavy. Oblastí nejohroženější suchem je jižní Morava.

Podobná situace panuje i v dalších evropských zemích. U našich jižních sousedů, v Rakousku, byl letošní březen druhý nejteplejší od zahájení měření v roce 1767 a dostal se o 2,8 stupně Celsia nad dlouhodobý normál. Podobně tomu bylo v Lotyšsku, kde se březen dostal o 4,7 stupně Celsia na d dlouhodobý normál. Na Slovensku byl letošní březen dokonce nejteplejším měsícem v historii a poprvé od začátku měření tam průměrná měsíční teplota v březnu na jedné z meteorologických stanic překročila 10 stupňů Celsia.

„Sucha se sice v historii objevovala pravidelně, nicméně současný postup klimatických změn může extrémní výkyvy počasí zhoršit a vést k jejich častějšímu výskytu,“ upozornil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Nedávno zveřejněná zpráva Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) upozornila, že vypouštění skleníkových plynů do atmosféry se neustále zrychluje. Zatímco v letech 1970 až 2000 rostla jejich produkce o 1,2 procenta ročně, mezi lety 2000 až 2010 to již bylo 2,2 procenta. Přírůstek emisí v letech 1970 až 2010 způsobilo téměř ze čtyř pětin spalování uhlí, ropy i dalších fosilních paliv a také průmysl. Pokud státy nepřijmou zásadní opatření k omezení produkce skleníkových plynů, stoupne podle vědců v roce 2100 teplota na Zemi o 3,7 až 4,8 stupně Celsia.

Česká krajina

Šultysova 170 • 284 01 Kutná Hora • Česká republika

Máte nějaké otázky? Napište nám: info@ceska-krajina.cz

Napište si o náš newsletter

Registrace je zdarma a můžete ji kdykoliv zrušit. Budeme Vám zasílat novinky a informace o aktualizaci našich stránek. Pro zrušení registrace stačí znovu vyplnit Vaší emailovou adresu.

© Copyright 2009 - 2024 Česká krajina • Všechna práva vyhrazena.